The-Kingdon-1995-three-streams-and-windows-of-opportunity-model

Tijdens het netwerkevent Brabantse aanpak arbeidsmigratie hebben Daan en Stavros een interactieve  sessie verzorgd, waar zij aan de hand van het Stromenmodel samen met de aanwezigen in beeld hebben gebracht welke kansen er zijn voor een succesvolle bestuurlijk aanpak van de huisvesting van arbeidsmigranten.
Het Stromenmodel dwingt de bestuurder het beleidsspeelveld in te delen in drie stromen: problemen, beleidsoplossingen en politieke context. Wanneer die stromen bij elkaar komen, ontstaat er een policy window: een moment waarop er succesvol beleid gemaakt en gevoerd kan worden.

Een goede bestuurder is een ware policy entrepreneur als hij/zij in staat is om die stromen naar elkaar toe te trekken.

Een manier om dit bij uitstek te doen wanneer we het over huisvesting van arbeidsmigranten hebben, zo leerden wij van de deelnemers, is door deze opgave te koppelen aan een bredere opgave: krapte op de woningmarkt. Door aan te haken bij dat probleem, valt er mee te liften op de oplossing: er moeten woningen gebouwd worden, dat zal ook bijna overal in Brabant gaan gebeuren. Door er als bestuurder voor te zorgen dat ten minste een deel van die nieuwe woningen gekoppeld worden aan de grote vraag naar woningen geschikt voor arbeidsmigranten, worden er stromen bij elkaar gebracht en wordt succesbeleid gesmeed.

Als er zich niet zo’n naadloze koppeling voordoet, is er nog altijd de optie om via de politieke context iets te forceren. Door bijvoorbeeld media-aandacht te zoeken met een incident of de problematiek van het woningtekort voor arbeidsmigranten an sich, ontstaat er politieke urgentie en wordt het eenvoudiger om oplossingen aan te trekken voor het probleem. Een bijkomstigheid van deze media-aandacht kan zijn dat het tegenstanders beter bewust maakt van de omstandigheden waaronder arbeidsmigranten vaak werken en wonen, en dus van de ernst van het probleem.

Voor veel deelnemers was het een eye-opener om via het stromenmodel van Kingdon, als het ware vanuit de helikopter boven hun persoonlijk casus te hangen en daar eens anders naar te kijken.

Leave a comment

Spring naar toolbar