Terugblik eerste online Meet-up 14 mei

‘Omgaan met omgevingsconflicten: juridiseren of participeren?’

Onder deze noemer organiseerde het Kennisprogramma Bindend Besturen in Brabant (BBB) donderdag 14 mei  de eerste online Meet Up. Met meer dan 80 deelnemers gingen de initiatiefnemers van het kennisprogramma in gesprek over hoe verbindend te handelen in omgevingsbesluitvorming. Hiermee willen zij een impuls geven aan kennisdeling rondom omgevingsbesluitvorming. Tijdens de Meet Up onderzochten deelnemers gezamenlijk wat de succesfactoren zijn achter breed gedragen besluiten.

Windmolens

De komst van windmolens in een bepaalde gemeente (fictieve casus) vormde de basis van het gesprek op 14 mei. Jan Boelhouwer, voormalig burgemeester van Gilze-Rijen, zette de boel op scherp met een pittige column. Moderator Stavros Zouridis (hoogleraar bestuurskunde aan Tilburg University leidde vervolgens het gesprek met vijf panelleden: Kristel Lammers (programmadirecteur Nationaal Programma Regionale Energiestrategie), Toine Theunis (wethouder ruimtelijk ordening gemeente Roosendaal), Sanne Akerboom (onderzoeker energie en bestuursrecht), Marjo van Gennip (eigenaar MVG Duurzaam Perspectief) en Eltjo Kugel (projectleider energie en ruimte Provincie Noord Brabant). “Onze fysieke ruimte is heel beperkt en we willen daar heel veel in. Dat kan niet allemaal. Het is goed om zoveel mogelijk belangen te horen en open te staan voor verschillende inzichten en geluiden die leven in de samenleving. En tegelijkertijd zijn er situaties waarin het onoverkomelijk is dat actie van bovenliggende overheden richting regio’s, maar ook door de rechter nodig is.”

Bekijk de video of lees het verslag van de bijeenkomst.

Meedoen?

De volgende meet-ups staan gepland op 16 juni, 27 augustus en 22 september van 15u tot 17u. In oktober vindt – mits de coronamaatregelen het toelaten – een afsluitend ‘offline’ event plaats.

Leave a comment

Spring naar toolbar