Dat Nederland staat voor een gigantische opgave om nieuwe woningen te realiseren, is bestuurlijk onomstreden. ‘Bouwen, bouwen, bouwen’ lijkt het devies.

Dat blind bouwen van woningen in steden grote sociale risico’s met zich mee brengt, is wetenschappelijk onomstreden. Eenzijdig samengestelde wijken, desastreuze effecten op de sociale samenhang en leefbaarheidsproblemen zijn de gevolgen van het blind bouwen van woningen. 

De les: bouwen in een stedelijke omgeving is niet alleen het stapelen van stenen, maar ook het scheppen van gemeenschappen. Het heeft impact op de talloze mini-gemeenschappen die al bestaan in een stad. Bouwen aan woningen moet dan ook altijd bouwen aan sociale samenhang zijn, al was het maar om te voorkomen dat we over vijfentwintig jaar weer hele wijken moeten gaan herstructureren. Maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan; tijd dus om eens wat praktijken op te zoeken.

Hoe gaat stedelijke verdichting gemeenschappen versterken? Die vraag zal dinsdag 14 december centraal staan.

 

Programma
Met het volgende programma willen we een beter zicht krijgen op deze materie:
14:00 – Opening en Probleemillustratie
– Thom Aussems heeft zich door zijn gehele carrière bezig gehouden met transformatie en stedelijke vernieuwing, waarvan van ’95 tot ’18 als directeur van Trudo.

14:30 – Probleemdefinitie: Probleemdefinitie: Wanneer gaat stedelijke verdichting wringen? Een panelgesprek onder leiding van Stavros Zouridis met:
– Mireille Knape is locatiemanager bij BPD en houdt zich bezig met het vormgeven van participatie bij gebiedsontwikkeling
– Simone van de Wetering is stadssocioloog en doet een PhD aan Tilburg University. Haar onderzoek richt zich op identiteit en ongelijkheid
– Joke van der Zwaard zelfstandig onderzoeker/schrijver en publiceerde onder meer over rondkomen, vooruitkomen en samenleven in stadswijken

15:30 – Verkennen oplossingen in deelsessies:
– Jurrian Arnold (stedenbouwkundige) en Hanneke Stenfert (architect) zijn beide partner bij ontwerpbureau Open Kaart. Open Kaart is gespecialiseerd in het vormgeven van co-creatieve processen voor gebiedsontwikkeling.
– Philippe Rol is namens Atelier to the Bone betrokken bij het Eindhovens Woongenootschap

16:30 – Plenaire afsluiting met Bas van der Pol

Corona-maatregelen

Deze BBB Meet-up is voorbij. Aanmelden kan niet meer. We zullen op korte termijn het verslag van de bijeenkomst delen.

Leave a comment

Spring naar toolbar