Regiotafel huisvesting arbeidsmigranten

Vanuit Bindend Besturen in Brabant schoven Feie Herkes en Stavros Zouridis vandaag aan bij een panel in het kader van de regiotafel huisvesting arbeidsmigranten in Zuidoost-Brabant. De door hen ingebrachte BBB-lessen over juridisering bij huisvesting van arbeidsmigranten werden door de overige leden van het panel herkend en beaamd. Een van de deelnemers bracht nog wat bruikbare andere lessen naar voren om nodeloze juridisering te voorkomen: zoek het persoonlijk contact, ga uit van wederkerigheid en spreek mensen rechtstreeks aan.

 

Nog iets voor BBB om uit te zoeken: de rol van de gemeente bij de omgevingsdialoog. Wij kregen tijdens de discussie de indruk dat gemeenten zich nog wel eens terugtrekken op hun formele rol als vergunningverlener of aanpasser van het bestemmingsplan, en de verantwoordelijkheid voor de omgevingsdialoog dan neerleggen bij de initiatiefnemer. In de discussie werd duidelijk dat dit problematisch is, juist in de context van huisvesting van arbeidsmigranten. Aangezien dat niet alleen een ruimtelijk besluit is maar altijd ook een ingreep in een bestaande gemeenschap, verwachtten de panelleden vanmiddag juist van gemeenten een actieve rol bij het gebruik van de omgevingsdialoog. 

 

Zie ook het verslag van onze tweede online Meet-up vorig jaar, deze ging over de huisvesting van arbeidsmigranten:

https://bindendbesturen.nl/wp-content/uploads/2021/02/verslag-online-meet-up-bbb-2-16-juni-2020-1.pdf

 

Stavros Zouridis & Feie Herkes

Leave a comment

Spring naar toolbar